Bananencake


Wat heb je nodig?

- 3 rijpe bananen

- 3 eieren

- 50 gram amandelmeel

- 150 gram boekweitmeel

- Glutenvrije muesli

- Handje ongebrande/ongezouten noten

- 20 gram dadels, ontpit

- Pompoenpitten

- Handje cacao nibs

- Theelepel Keltisch zeezout

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de bananen en dadels in een hakker of keukenmachine en maak het tot een fijn beslag. Als je geen hakker of keukenmachine hebt kun je ook een staafmixer gebruiken. Klop vervolgens de eieren in een andere kom tot een luchtig beslag. Voeg hier het bananenmengsel aan toe en roer goed door. Voeg het Keltisch zeezout toe. Roer door dit mengsel vervolgens het amandelmeel en het boekweitmeel. Je kunt zelf variëren met verschillende soorten meel, ik had toevallig dit meel in huis. Doe vervolgens door het beslag wat je lekker vind, ik heb gekozen voor glutenvrije muesli, noten, pompoenpitten en cacao nibs. Roer nog even goed door en giet het mengsel vervolgens in een cakevorm. Ik gebruik zelf altijd een rubberen bakvorm, omdat je cake hier na het bakken mooi en soepel uitkomt. Tot slot heb ik de bovenkant van mijn cake bestrooit met de glutenvrije muesli. Zet je cake ongeveer 45 minuten - 55 minuten in de oven en tadaaaa je heerlijke gezonde cake is klaar! 

 

*Tip: om te controleren of je cake gaar is kun je een houten prikker in de cake steken, wanneer er geen cake achterblijft op de prikker is 'ie klaar! 


Zoete aardappel chips


Wat heb je nodig?

- Zoete aardappel

- Himalaya zout

- Kokosolie (gesmolten)

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Snijd de zoete aardappel in hele dunne plakjes. Dit lukt het beste met een mandoline of groentesnijder. Als je dit niet hebt kun je ook gewoon een kaasschaaf gebruiken. Leg bakpapier op een bakplaat en verspreid hierop vervolgens de zoete aardappel. Kook 2 eetlepels kokosolie au bain marie en besprenkel de aardappels hier vervolgens mee. Bestrooi ten slotte de aardappels met wat zout. Doe het in de oven voor ongeveer 20-25 minuten. Hussel de chips af en toe goed door en houdt ze in de gaten, want zoete aardappel kan snel verbranden! Laat de chips daarna afkoelen en geniet!!!

 


Muesli repen

 

Wat heb je nodig (voor ongeveer 8 kleine repen)?

- 125 gram muesli*

- 50 gram boekweitmeel (of amandelmeel)

- 50 gram gemixte en gehakte noten (ongebrand, ongezouten)

- 20 gram agave siroop

- 15 gram geraspte kokos

- 1 ei

 

* De muesli die ik heb gebruikt is glutenvrij en van het merk 'Lieke is vrij'. 

 

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Je kunt de muesli en gehakte noten even kort (ongeveer 5 minuten) roosteren in de oven. 

Meng ondertussen het ei, boekweitmeel, geraspte kokos en agavesiroop in een kom. Voeg vervolgens de muesli en gehakte noten toe en meng alles goed door elkaar. 

Het is de bedoeling dat het geheel plakkerig aanvoelt en goed aan elkaar blijft kleven. Als dit niet het geval is kun je wat agavesiroop toevoegen. 

Bedek vervolgens een ovenschaal met bakpapier en verspreid het mengsel over de bakplaat uit. 

Duw met een lepel het mengsel goed aan en snijd het geheel alvast in repen. Doe de bakplaat in de oven en bak 10 minuten op 180 graden.

Wanneer de 10 minuten voorbij zijn is het belangrijk dat je de repen goed laat afkoelen, anders bestaat de kans dat ze mogelijk uit elkaar vallen.

 

Enjoy!


Appel-Verjaardagstaart

 

Ingrediënten:

- 240 gram amandelmeel

- 2 losgeklopte eieren

- snufje zout

- snufje kaneel

- 1 el agave siroop

- 12 gram palmsuiker of kokosbloesemsuiker

- 1 el boekweitvlokken of havermout

- 35 gram gewelde rozijnen

- 1 elstar appel in stukjes

- 2 el gesmolten kokosolie

- grote hand walnoten

 

De springvorm die ik heb gebruikt heeft een diameter van 18 cm.

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Bekleed de springvorm met bakpapier en smeer de randen van de vorm in met kokosolie. 

Klop de eieren los in een bakje en laat de kokosolie smelten in een pannetje of au bain marie. 

Pak een bak en meng het meel, de eieren, de suiker en driekwart van de eieren goed door elkaar. Zorg ervoor dat het een lekker soepel deeg wordt. 

Laat de rozijnen een paar minuten wellen in koud water. 

Snijd vervolgens de appel in stukjes (bepaal zelf wat je lekker vind qua grootte) en meng de appel, rozijnen, gehakte noten, agavesiroop, zout en kaneel goed door elkaar. 

Bekleed de bodem en de randen van de springvorm met ongeveer driekwart van het gemaakte deeg. Zorg ervoor dat je de bodem niet te dun maakt, anders bestaat de kans dat je taart wat gaat doorzakken en niet stevig wordt. 

Verspreid vervolgens de boekweitvlokken of havermout over de bodem van de taart. Dit zorgt ervoor dat eventueel vocht uit de appel en rozijnen wordt opgevangen.

Vul de vorm vervolgens met het appelmengsel en druk deze goed stevig aan. 

Je kunt met het deeg dat je over hebt dunne repen maken om de bovenkant van de taart af te maken. 

Smeer de bovenkant van het deeg vervolgens in met het overgebleven geklopte ei. Hier krijgt je taart een mooie glans van!

Zet de taart 45 minuten in de oven. Kijk af en toe even of het goed gaat met de taart en deze niet te bruin aan het worden is. 

Wanneer je de taart uit de oven haalt is het belangrijk om deze eerst goed te laten afkoelen. Dit zorgt ervoor dat de vorm van de taart goed behouden wordt.


Raw Cheesecake:

Ingrediënten:
- 170 gram cashewnoten

- 170 gram pecannoten

- 2 el kokosolie

- 250 gram bramen

- 4 medjool dadels

 

Bereiding:
Laat de cashewnoten ongeveer een uur wellen in een bak met water. 

Verwarm de kokosolie au bain marie en laat dit langzaam smelten.

Ontpit de dadels.

Doe 1 el gesmolten kokosolie, de pecannoten en de medjool dadels in

je keukenmachine en hak dit goed fijn. 

Verdeel het pecannoten mengsel op de bodem van de springvorm en druk

deze goed aan. 

Maak de keukenmachine schoon en meng vervolgens de cashewnoten en

1 el kokosolie fijn tot een glad geheel.

Verdeel nu de cashewnotenlaag over de pecannotenlaag in de springvorm.

Zet de springvorm 2 uur in de vriezer.

Pureer de bramen met je staafmixer tot een fijn geheel.

Haal de taartbodem uit de vriezer en verdeel de bramen over de taart.

Maak de springvorm open en eet smakelijk!


Boekweitcakejes:

 

Ingrediënten (voor ongeveer 10 cakejes):

- 100 gram boekweitvlokken (je kunt havermout gebruiken als je wel gluten mag!)

- 2 rijpe bananen

- 3 eieren

- 2 tl kaneel

- 1 tl wijnsteenbakpoeder

- 2 tl vanille

- snufje zout

- 100 gram gedroogde moerbeien

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe alle ingrediënten behalve de moerbeien in de blender en mix dit tot een glad geheel.

Roer hier vervolgens de moerbeien doorheen. 

Schep 2 el van het mengsel in elk bakje en bak de cakejes in 30 minuten gaar.

 

Tip: je kunt met de cakejes variëren door bijvoorbeeld stukjes appel, rozijnen, stukjes gemengde noten, bessen of andere ingrediënten die jij lekker vind toe te voegen. 


Zoete Aardappel

 

Een mooi alternatief voor 'gewone' aardappelen is de zoete aardappel! Deze heeft een hele frisse en zoete smaak en vult behoorlijk! 

 

Zoete aardappel puree

Ik maak zelf vaak zoete aardappel puree. Je schilt de aardappel (dit gaat het makkelijkst met een dunschiller). Voor 2 personen gebruik ik meestal 4 aardappels. De aardappels moeten ongeveer 15 minuten koken. Giet vervolgens de aardappels af en pak je staafmixer. Pureer de aardappels met een staafmixer fijn en tadaaa je aardappel puree is klaar! 

 

Zoete aardappel patat

Patat maken van deze aardappelen is erg lekker! Ik haal de schil er niet af wanneer ik patat maak. Snij de aardappel in lange repen en laat deze 20 minuten in water weken. Hierdoor gaan de zetmelen uit de aardappel en worden ze tijdens het bakken knapperiger! Verwarm de oven voor op 200 graden en leg de aardappels op bakpapier. Bak de patat in ongeveer 25-30 minuten goud bruin. Meng tussendoor de frites door elkaar, zodat alle kanten goed knapperig kunnen worden. Na het bakken kun je er wat zout en paprika poeder over heen gooien. 

Ik gebruik geen olie, omdat de frieten dan minder knapperig worden. 



Raw cocos snack a la Rens Kroes

 

Dit is inmiddels een echte favoriet geworden onder mijn vriendinnen. Het is heel makkelijk te maken en nog lekkerder om op te eten! 

 

Ingrediënten:

- 200 gram dadels

- 170 gram verschillende noten

- 60 gram kokosolie

-  2 el rauwe cacao

- 1 el chia zaad

- Kokosrasp

 

Bereidingswijze: 

Laat de dadels voor 15 minuten in water weken. Doe de rest van alle ingredienten in de blender of keukenmachine en mix alles goed fijn. Doe vervolgens de dadels erbij en mix nog een keer. Schep daarna alles in een kom en laat het tien minuten staan. Maak er vervolgens balletjes van en rol ze in de kokosrasp. Leg ze een uur in de koelkast en daarna zijn ze klaar om opgegeten te worden. 

 

Handig weetje: je kunt ze invriezen!